Banka tin

Met speciale dank aan expert Aart Korstjens 

Geschiedenis en herkomst Banka tin

Op de Indonesische eilanden Banka en Billiton, gelegen tussen Sumatra en Kalimantan, werden rond 1700 rijke tinmijnen ontdekt. Ten tijde van het Nederlands Indië werd de tinerts vooral door de VOC gebruikt als ballast voor schepen. Toenmalig eigenaar, de Nederlandse staat, beschikte over een monopolypositie in de tinwinning. De lucratieve  business vormde een grote bron van inkomsten voor de Nederlandse schatkist.

Momenteel is de productie van Banka tin in Indonesië in handen van het staatsbedrijf PT Timah, wereldwijd het grootste tinmijnbedrijf.

Kenmerkend voor Banka tin

Lichtgrijs van kleur, gehamerd, mooi glimmend en duidelijk herkenbaar. Vaak is Banka tin vervaardigd uit dunner plaatmateriaal dan gebruikelijk in de Europese tinproductie. De vormgeving wijkt af van het Nederlandse tin. Veel typische voorwerpen van het  Banka tin zijn vaasjes, schalen, doosjes, theebussen/-serviezen, asbakken en rookstellen. Door de historische band met Indonesië zijn er in Nederland veel Banka tin-voorwerpen. De Banka-stijl is duidelijke herkenbaar en er vaak meegenomen als souvenir.