Mijn tinverzameling

Jugendstil en Art Nouveau

Mijn verzameling bestaat met name uit de stijl Jugendstil en Art Nouveau. Een korte omschrijving van het ontstaan deze stijlen.

Impressionisme is een kunststroming, ontstaan vanuit de schilderkunst in de periode 1840-1886. Jugendstil en Art Nouveau volgde als reactie op het vormvervagende impressionisme. De basis van de Jugendstil en Art Nouveau lag in Engeland. Eigenlijk was het een soort van opstand van kunstenaars en vakmensen tegen de industriële revolutie. Men wilde laten zien wat machines niet konden maar mensen wel.
De kunststromingen Jugendstil en Art Nouveau kwamen voor in de periode tussen 1880 en 1920. Beide termen werden in Nederland doorelkaar gebruikt als één naam voor deze stijlperiode. In andere landen was er een duidelijk onderscheid:

  • Jugendstil: werd vooral gebruikt in Oostenrijk en Duitsland
  • Art Nouveau: werd vooral gebruikt in België en Frankrijk

Algemene kenmerken van Jugendstil en Art Nouveau bestaan uit motieven die gewoonlijk asymmetrische composities vormen met een tweedimensionaal karakter.

 Art Deco

Na deze stijlperiode volgde Art Deco. Art Deco was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939. Het is een mengelmoes van vele verschillende stijl- en kunststromingen uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Zelf vind ik dat Art Deco strakkere lijnen gebruikt terwijl Art Nouveau vaak veel sierlijker is.

Productie van Jugendstil en Art Nouveau tin

Bekende producenten:

  • WMF in Duitsland
  • Kayser Sohn (KAYSERZINN) in Duitsland