Inkoopprijs tin

Je leest vaak dat je € 25 of wel € 30 per kilo krijgt voor tin. Dit is van toepassing voor 100% zuiver tin met een certificaat, zodat je zeker weet dat het niet uit een conflictgebied komt. De verkoopprijs van tin hangt van af van vele factoren af, onder meer:

  • de tinprijs op de beurs (metal exchange beurs, Londen)
  • de koers van de Euro t.o.v. de US Dollar
  • het tingehalte en legering
  • jaar van vervaardiging (antiek?)
  • verzamelaarswaarde
  • schaarste op de wereldmarkt

Koers

De US Dollar-koers kan een groot verschil maken in de inkoopprijs van tin. De waarde van de Euro ten opzichte van de US Dollar dan heeft behoorlijke impact op de inkoopprijs inkoopprijs van tin, en de waarde van uw tin.

Samenstelling tin en legering

Het tingehalte refereert naar het percentage tin wat in een voorwerp is verwerkt. Voor siertin ligt het tingehalte doorgaans tussen 70 en 90%, in sommige gevallen zelfs nog lager. Vaak staat op een voorwerp wel 90% of meer, maar dit komt meestal niet overeen met het daadwerkelijke tingehalte van een product van siertin. Om er achter te komen wat de daadwerkelijke samenstelling is, moet het voorwerp worden geanalyseerd met een analyse-apparaat of worden gesmolten en getest. Daarnaast zijn er andere kenmerken die de richting van de prijs kunnen aangeven, onder meer de merktekens.

Merktekens tin

Tin is in de meeste gevallen voorzien van één of meer merktekens. Onder meer kwaliteitsmerken, herkomsttekens en stempels van de ontwerper of maker. Deze merktekens verschaffen in ieder geval enige informatie. Ze bieden echter geen 100% zekerheid; er zijn vervalsingen in omloop omdat stempels van tingieters werden doorverkocht. Zo was in de ene stad een keurmerk voor fijn tin en in volgende stad gebruikte men hetzelfde keurmerk voor gewoon tin.
De bekendste kwaliteitsmerken van tin zijn de hamer, de kroon, de roos en de engel. Binnenkort leest u meer over merktekens van tin op deze website.

Antiek of niet?

Periode van vervaardiging is tevens een factor die de prijs van tinnen voorwerpen beïnvloed. Een antiek voorwerp, dus minimaal 100 jaar oud, heeft niet per definitie een hogere waarde. Vooral de stijlperiode en de verzamelaarswaarde bepaalt de waarde van uw tin.

Verzamelaarswaarde

Hoe uniek, speciaal of gewild is het voorwerp? Dit varieert per stijlperiode, hoeveel voorwerpen er nog in omloop zijn en uiteraard heeft dit invloed inkoopprijs van tin.

Actuele waardebepaling

De laatste twee jaar ligt de gemiddelde inkoopprijs van voorwerpen van siertin met een gemiddeld tingehalte van 80% tussen de € 10 en € 20 per kilo. Er wordt nu vooral tin aangeboden uit de periode na 1950. Tin met een hoge waarde is met name afkomstig uit de 17de eeuw en vroegere periodes. Het zijn vooral bodemvondsten die een hoge waarde vertegenwoordigen.

Ook de actuele economische en politieke situatie in de wereld beïnvloedt de waarde van handelswaar en grondstoffen, waaronder tin. In de industrie vormt tin een belangrijke grondstof voor onder meer elektronica. Fluctuatie in aanbod en vraag heeft impact op de actuele tinprijs.